De presències i absències en els debats polítics televisats

Un bon líder ha de donar la cara sempre, sobretot en els moments difícils. És el paper que li toca i el que tothom espera que faci.

ous2El món de la política-espectacle de l’era 2.0 és el que exigeix. Qualsevol espai de debat en el que hi participin els líders de totes les formacions polítiques no es pot desaprofitar. Fer-ho significa deixar desateses les il·lusions dels votants, que en aquests moments és quan volen veure en acció el seu millor representant, el candidat. I no només això, també implica impedir que la campanya i la imatge del líder es vegin potenciades a Internet i a les xarxes socials gràcies als electors que hi creuen i en són fidels.

Les presències comuniquen. Les absències, també. Una absència es pot interpretar com un acte de covardia, de menyspreu cap a la resta de formacions polítiques o de voler amagar alguna cosa i no donar l’oportunitat als altres de saber de què es tracta. O també de guanyar temps per preparar el comiat i la desaparició de l’escenari.

La majoria de partits polítics que es presenten a les eleccions generals espanyoles convocades per al 20-D, excepte un, han aprofitat qualsevol debat televisiu que els han plantejat per tal que els candidats a la presidència del govern hi siguin presents i demostrin la seva capacitat de liderar una proposta. Els seus líders han vençut la por o la reticència a participar, si és que en tenien, i han aparegut a l’arena del circ per batre’s amb major o menor gràcia i fortuna.

En els temps que corren, un bon candidat ha d’estimar i deixar-se estimar o estar disposat a ser maltractat per les càmeres. És el signe de la nova política-show. Els mitjans ho saben i cada vegada més s’aprofitaran d’aquesta circumstància. Per això potser resultaria convenient avaluar la possibilitat que els partits incorporin tots els càstings que siguin possibles com a dinàmica per treballar i potenciar després les capacitats d’un militant i futur líder mediàtic que no fallarà en plena campanya-espectacle, quan aquells a qui representa més el necessitin. Si no, els seus seguidors es quedaran sense arguments davant dels atacs dels votants de les altres propostes polítiques. Mancats del que creien que era el seu líder, se sentiran abandonats, defraudats, en una situació, per tant, delicada, que molts abandonaran per canviar el signe del seu vot i acabar-lo atorgant a una altra formació amb un líder que sí dona la cara, sobretot en els moments difícils.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s