Fan falta més experts en paraules

El tresor és la paraula, el domini de la paraula. Només amb una biblioteca àmplia de termes en diferents idiomes serem capaços de saber buscar i explicar el resultat. Cal, però, ordenar el millor possible les paraules per donar idees clares i ajustades als nostres interlocutors, siguin o no coneguts. Les competències comunicatives resulten, doncs, bàsiques per adaptar-se, sobreviure i reeixir en el món de la dada en que vivim. No hi ha interpretació de les dades sense discurs, sense paraula. A les escoles i universitats això es veu i es treballa cada dia. Al món de l’ocupació sembla que això ho entenen més tard, quan s’adonen que entre les qüestions que més es valoren hi figuren les que tenen un vincle clar amb el domini de la gestió de la comunicació. Aleshores tot és incentivar que aquestes qüestions es millorin en la formació d’infantil, primària, secundària, batxillerat, graus formatius, universitat…

Paraula

És per això que ara, el 26 d’octubre es realitzarà un debat sobre COM MILLORAR LA FORMACIÓ DELS DOCENTS? L’opinió dels ocupadors sobre els graduats universitaris catalans en l’àmbit de l’ensenyament, amb la finalitat “de que les universitats puguin desenvolupar polítiques de millora en el sistema universitari pel que fa a l’oferta acadèmica i a la millora dels programes formatius, i així enfortir les sinèrgies entre la universitat i el mercat de treball.”

Es pot veure un reflex de la necessitat de confiar en el suport a les activitats vinculades amb la formació en habilitats comunicatives en la interpretació sobre l’estudi L’opinió dels ocupadors sobre els universitaris: resultats i reptes, que es va realitzar el 2014 i que es va presentar el 15 de maig de 2015.

Segons aquesta síntesi, les quatre primeres àrees de les quals provenen el major nombre de contractats són Economia-ADE-Empresarials, Enginyeries de la producció,TIC i Comunicació-Documentació.

Les tres primeres ens diuen que els coneixements i les eines per posar en marxa un negoci són necessàries. Les dues últimes, que els instruments comunicatius són fonamentals. La quarta ens explica que si no es saben interpretar, mostrar i difondre les dades, la plataforma empresarial per si sola no destaca o ho fa amb dificultats.

Podríem trobar arguments si comparem la importància mitjana de les competències més importants segons el Eurobaròmetre 2010 (“Employers perception of graduate employability”) i l’enquesta d’inserció laboral d’AQU Catalunya 2014. Segons el primer, les més valorades són el treball en equip, les competències bàsiques del sector i -atenció-, les habilitats comunicatives. Segons el document AQU, les més valorades pels graduats enquestats per la seva utilitat a la feina són la solució de problemes, la presa de decisions i el treball en equip. Aquesta última és una de les que els enquestats creuen que han rebut millor formació, juntament amb formació teòrica i pensament crític. Queda clar que el domini de la capacitat comunicativa en l’exercici d’aquestes activitats hi juga un paper fonamental.

Els docents s’esforcen en aprofitar al màxim els recursos de que disposen per aconseguir que els estudiants adquireixin aquelles habilitats més valorades, encara que l’esforç final depèn del propi alumne per desenvolupar-les. Potser el que cal és ser més sensible amb la incorporació de docents universitaris competents en el treball amb la comunicació per a que els graus que generen empresaris amb aquestes mancances en tinguin menys. Ara que de nou sembla que hi haurà una reforma de plans d’estudi sembla un bon moment per plantejar-ho.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s