L’autocontrol de l’ús del giny tecnològic per recuperar la comunicació cara a cara

Els dispositius mòbils o els ordinadors amb accés a les xarxes ens permeten ocupar una gran quantitat del temps no vinculat amb la tasca professional a navegar, cercar, interactuar amb altres persones. D’aquesta manera, obtenim, ben sovint, una fàcil gratificació a la nostra necessitat de lleure cada vegada en més moments (per exemple, en el camí de retorn a casa) i de manera generalment “gratuïta”. Tot i que, en realitat, res és gratuït, ja que haurem pagat un contracte per usar un telèfon o tableta per accedir-hi i disposarem d’un nombre més o menys limitat de ‘megas’.

autocontrol

Aquest redescobriment i dedicació d’un temps major a buscar continguts o interaccions que ens satisfacin mitjançant eines, s’ha produït amb l’aparició de qualsevol tecnologia que ho permetés. Cada vegada és més freqüent sentir a parlar de resoldre les nostres necessitats mitjançant aparells tecnològics, fent que cada vegada resulti més habitual parlar de termes com tecnoaddicció o tecnostress i de símptomes o fòbies relacionades amb l’ús de diferents dispositius com smartphones i les aplicacions que podem instal·lar-hi. La llista de termes que, per exemple, vinculen el telèfon mòbil amb alguna dolença o trauma no para de crèixer.

En cas, però, dels temps que vivim, on la possibilitat de trobar gairebé infinits tipus de continguts i usuaris és immensa, l’angoixa per encertar en la cerca i el temps dedicat són majors. Els usuaris també han de destinar un major temps a interactuar amb la resta de contactes si no volen quedar exclosos de les comunitats virtuals de les que creuen formar part.

Tot això va en detriment de la relació personal sense ginys pel mig.

Cal desenvolupar, doncs, un autocontrol en l’ús dels dispositius mòbils i la connexió a les xarxes per conservar la necessitat de relació social grupal i interpersonal de l’ésser humà que l’ajuda a donar sentit als vincles emocionals que manté amb les persones estimades de l’entorn i a entendre les coses que poden sentir els altres. No hi ha res més humà que una conversa cara a cara, una carícia o un petó de veritat. Cap emoticona té la força d’un gest o d’una paraula de qui tenim davant i a qui prestem atenció.

Aprendre a autoavaluar la relació amb les tecnologies

En primer lloc, cal fer una autoanàlisi de l’ús individual diari que fem de les tecnologies. No es pot conèixer si, per exemple, existeix una tendència a l’addició si no hi ha un reconeixement previ dels costums respecte els ginys.

Aquest autocontrol passa per diferenciar el temps que dediquem a l’ús dels mateixos i la comunicació per a la realització de tasques professionals i el que destinaríem a la satisfacció de necessitats personals, a interactuar amb coneguts o per al temps de lleure. En algun moment ha d’haver-hi una separació clara de l’ús de l’eina que passa per emprar-lo o bé en llocs vinculats amb la professió per treballar o bé amb el temps no dedicat al treball en espais diferents del de la feina. Una eina que pot ser útil per ajudar-nos a saber com usem el nostre temps pot ser aquest manual sobre el curs de “Gestió del temps i delegació” que va realitzar fa uns anys la Diputació de Barcelona. Efectivament, el temps és un valor preciós que cal aprofitar el màxim. Com J.R.R. Tolkien li va fer dir al savi mag Gandalf al capítol 2 (L’ombra del passat) del primer llibre de “El senyor dels anells” “Tot el que podem decidir es què farem amb el temps que ens van donar”.

En segon lloc, cal construir una actitud que afavoreixi la decisió de ser capaç de “desconnectar” per dedicar un temps a fer altres coses sense dispositius a prop o al davant.

En tercer lloc, cal fer-ho: desconnectar. Aconseguir-ho ens ajudarà a refermar la nostra seguretat, a ser més assertius, a adonar-nos de que la nostra voluntat està per damunt de la temptació a sentir-nos esclaus tecnològics i probablement ens ajudarà a gaudir més de la companyia presencial d’altres i de la realització d’activitats que demanen una major interacció social amb persones de veritat, i no amb usuaris.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s