La independència de Catalunya als eslògans de les eleccions del 27-S

Pensem en una campanya política sense eslògans, sense aquelles frases que han de representar i recordar el posicionament davant d’un tema o el que defineix l’essencial del programa d’una formació política en unes eleccions. Els indecisos que no es preocupen de conèixer a fons els eixos dels programes electorals tindrien més dificultats per derivar el seu vot o aquest es basaria en la creença sobre els atributs o la confiança dipositada en el rostre dels candidats o el logotip del partit dels cartells.

Els eslògans van dirigits fonamentalment a aquells que no són militants d’un partit i que fins i tot poden decidir a darrera hora a qui votaran. Els ciutadans basaran la seva decisió en qüestions com la informació que reben per diferents mitjans, la contrastació en converses amb d’altres i la influència que reben de les persones a les que tenen més confiança del seu entorn. En aquest darrer cas, el famós “word of mouth” o el “boca-orella” juga un paper fonamental.

3Però l’eslògan continuarà essent un important recordatori de la proposta de cada partit i sobretot és allò que ha de servir per diferenciar-la de les de la resta.

¿Quina ha estat la pràctica per a les properes eleccions del 27-S pel que fa als diferents partits amb representació parlamentària?

Ningú pot obviar que en aquests comicis, encara que es tracti d’unes eleccions generals al Parlament, hi ha plantejada una qüestió nuclear que farà que molts votants triïn una candidatura, i és el posicionament del partit o coalició respecte el tema de la independència de Catalunya. Era molt difícil intentar obviar aquesta qüestió en el plantejament dels eslògans de campanya, encara que, com veurem vàries formacions ho han fet.

Curiosament, cap de les llistes presentades ha usat, però, la paraula “independència” en els eslògans triats. Sembla com si hi hagués un acord generalitzat i s’entengués que el terme està latent en tot moment i que per això no calia fer-ne una menció explícita.

La formació que millor exposa el seu posicionament en l’eslògan triat és el PSC (Per una Catalunya millor en una Espanya diferent). Informa de l’aplicació de polítiques en l’àmbit geopolític on es realitzen les eleccions, integrat en un altre que ha de canviar. La resta de partits i forces han triat fórmules més vagues apel·lant, ben probablement, al reforç que s’espera realitzar durant la campanya i els diferents actes electorals.

La CUP (Governem-nos) és la que més clara deixa la seva idea per a tothom que recordi la seva postura independentista.

Les llistes de Ciutadans (Una nova Catalunya per a tothom), UDC (La força del seny) i la coalició d’esquerres Catalunya. Sí que es pot (La Catalunya de la gent) han triat eslògans que bé podrien servir per a qualsevol altra consulta electoral. Junts pel Sí (El vot de la teva vida) en decidir no usar la paraula ‘independència’ tant en el nom triat per a la candidatura com en l’eslògan, s’arrisca a que l’associació amb la transcendència del vot i la relació amb els treballs que els membres de la coalició durien per aconseguir-la vagi a càrrec del votant. Finalment, l’eslògan usat pel PPC per a la campanya (Units guanyem. Plantem cara) presenta certa vaguetat en la primera frase, ja que no s’explicita a la unió de qui es refereix. La segona part de l’eslògan no informa d’una actitud distesa davant de no se sap què, ja que tampoc s’explicita.

Decidir quin eslògan serà el finalment usat per a una campanya no és una tasca fàcil. Però quan més clar sigui i deixi clar el posicionament d’una força política davant d’un context o un assumpte, millor. L’eslògan hauria d’adquirir el tractament d’una marca, encara que disposi d’un temps molt limitat i reduït de vegades per aconseguir que quedi en el record i que el votant ho associï amb coses positives.